Acil Yardım
Mesela felaketler, doğaları gereği ansızın gerçekleşen olaylardır. İster tabii bir afet olsun, isterse insan eliyle gelen bir felaket olsun, Yardim ekipleri derhal harekete geçerek mağdurların yaralarını sarmaya, acılarını dindirmeye çalışır. Bu suretle gerek uluslararası yardım kuruluşlarının, gerekse resmi kurum ve şahsiyetlerin nazarında büyük bir saygınlık ve güven kazandirilir. Felaketler hiç umulmadık zamanlarda vuku buldukları için Yardim ekipleri, yerel cemaatlerle alınması gereken acil önlemleri konuşmak üzere bir delagasyon oluşturuyorlar. Acil yardım ekibi her an hizmete hazır tutulmaktadır.
Filisitin'de örneğin, kuruluşlar bölgeye acil yardımlar ulaştırdılar; silahlı çatışmalarda mağdur olan insanlara derhal yiyecek ve giyecek yardımı yaptılar, travma geçiren çocuk ve kadınların tedavileri için bir psikoterapi merkezleri kurdular, hastanelere, ilaç ve tıbbi teçhizat sevkiyatı yaptılar.
Mülteci krizinin sürdüğü Çeçenistan'da da Yardim ekipleri halen mültecilere gıda ve temizlik maddeleri dagıtmaya devam etmektedir.
Su projesi
İlk bakışta dünyamızın su kaynakları sınırsız gibi görünüyor. Fakat konunun derinliklerine indiğimiz zaman bunun sadece % 2,5’inin tatlı sudan ibaret olduğunu görüyoruz. Bu oranın ise sadece % 0,3'ü insanlara ulaştırılabiliyor.(Okuyabileceginiz kaynak: Bundeszentrale für politische Bildung). Bu hayati öneme sahip kaynağın ne kadar sınırlı olduğunu insan meseleye yakından bakınca anlıyoruz.
Su hayattır
Su hayatın en doğal ama aynı zamanda da en kıt bulunan temel kaynaklarından biridir. Susuz yaşamak mümkün değildir ama buna rağmen dünyada birçok insan ya tamamen sudan mahrum yaşamaktadır ya da kirli sulara mahkum bırakılmaktadır.
Zugefügt (27.02.2011, 15:18:59)
---------------------------------------------
Endüstrileşme döneminden önce yaşayan insanlar geleneksel olarak sürdürdükleri yaşamlarında suya büyük önem veriyor, onu verimli ve tasarruflu kullanıyorlardı. Birçok kültür, suyu daha etkili kullanmak için bugün bile bizi hayrete düşüren çok gelişmiş su sistemleri geliştirmiştir. Bugün İspanya’nın Alpujarras bölgesinde bulunan Arap kanal ve su depolama sistemleri bu duruma verilecek en etkileyici örneklerdendir.
Teknik gelişmeler birçok şeyi değiştirdi. Suyun daha fazla kullanılmasını gerektiren gelişmeler israfa yol açtı. İsraf ve su kaynaklarının üzerinde oynanan oyunlar ekolojik-doğal dengenin bozulmasına neden oldu ve çevreyi tahrip etti. Böylece Çin'deki sarı nehir gibi birçok ırmak kurudu. Sonuç; su sıkıntısı, açlık, hastalık ve yeni çatışmalar...
Sağlık ve Beslenme
Anne-çocuk-sağlık projesi: Annelere ve gebelik dönemindeki hanımlara aşı yardımı yapiliyor.
Az gelişmiş ülkelerde her gün 30.000 çocuk tedavisi mümkün olan hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Dünya insanlarının büyük bir çoğunluğu malesef en temel sağlık hizmetlerinden mahrum yaşıyorlar. Sadece; tüberkülöz, tetanoz, difteri, çocuk felci gibi bazı koruyucu aşıları yapılmadığı için ölen insanların sayısı 3 Milyon olmus.
Gerekli hijyenin sağlanamadığı yaşam şartları, içme suyu sıkıntısı ve gıda yetersizliği yerkürede yaşayan milyonlarca fakir insanın rutin problemleri arasında yer alıyor. Bu problemlerin doğal sonucu olarak, yetersiz beslenme ve bakteriler yoluyla bulaşan hastalıklar hızla yayılıyor ve milyonlarca insanın yatağa mahkum bir hayat sürmesine veya ölmesine neden oluyor.
Çocuklarda yetersiz beslenme
Az gelişmiş ülkelerdeki yetersiz beslenme yüzünden ölen çocukların sayısı bu yıl 12 milyonun üzerine çıkarak rekor bir düzeye ulaşmis. Yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların belirtileri ilk bakışta göze çarpmadığı için anlaşılmayabilir. Yetersiz beslenme çocukların gelişimlerini ciddi bir biçimde engeller ve ruhsal tekamüllerini de olumsuz yönde etkileyerek daha iyi bir geleceğe dair şanslarını köreltir. Yetersiz beslenmeden kaynaklanan mide bağırsak sorunları ve solunum yolu enfeksiyonları çocukların hayatlarını tehdit eden hastalıklardır.
Bütün dünyanın gözleri önünde çocukların durumları günden güne daha da kötüleşerek felaket boyutlarına ulaşıyor. Yardim ekipleri hayırseverler adına gerçekleştirdiği yardım faaliyetleri ile mağdur çocukların dertlerine çare olmaya çalışıyor. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın sağlıklı büyümeleri için, bütün insanların insanlık adına işbirliği içinde olması ve duyarlı davranması gerekiyor.
Zugefügt (27.02.2011, 15:19:29)
Eğitim
"Öğrenmek, kadın veya erkek, her müslümanın görevidir’’ .
İslam eğitime büyük önem vermektedir. Kuran’da yer alan ayetler ve Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) hadisleri bu gerçeği göstermektedir.
Gelişmekte olan ülkelerde okuma-yazma oranları hala çok düşüktür.Yardim ekipleri, bu ülkelerdeki eğitim olanaklarını artırmak için, genç yaşlı demeden, herkesi okumaya teşvik etmekte, onlara eğitim imkanları sağlamaktadır. Önceden, okuma-yazma oranlarının artırılmasına yönelik kurslara ağırlık veriyorduk. Bugün artık bilgisayar ve iletişim teknolojisi kurslarına yönelmiş bulunuyoruz.
Kaliteli eğitim
Gelişmemiş ülkelerde eğitim imkanı olsa bile, okullarda görülen eksiklikler ve okul araç-gereçlerinin yetersiz olması burada görülen eğitim ve öğretimin kalitesini düşürmektedir. Okul yokluğundan dışarıda yapılan derslerden tutun da, okul binalarının bakımsızlığı, kitap kırtasiye eksikliği ve günümüzün ihtiyaçlarına uygun eğitim almamış öğretmenler bu ülkelerde sık sık karşılaştığımız yetersizlikler arasında yer alıyor. Bu nedenlerden dolayı Yardim ekipleri, bu ülkelerdeki eğitim seviyesini yükseltmek icin ve burada yetişen çocukların günümüz şartlarına uygun, kaliteli eğitim almaları için elinden gelen gayreti gösteriyorlar.
Ekmek Teknesi Projesi
Kumanya paketleri ve diğer yardımlar insanların ihtiyaçlarını geçici bir süre için giderebiliyorlar. Muhtaç insanların bir çoğu bireysel çabalarla yoksulluktan kurtulamıyorlar. Bu insanlar yapılan yardımlar sona erdikten sonra, yoksul kaderleri ile başbaşa kalıyorlar.
Günde sadece bir dolar
Fakirliğin yaygın olduğu bu bölgelderde, fakir aile çocuklarının okula devam etme olanakları çok sınırlı. Buradaki çocuk ve gençler, okullarını tamamlayamadan, aile bütçesine katkıda bulunmak için, erkende iş bulup çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu çocuklar ve gençler, belirli bir meslek edinmedikleri veya tahsil görmedikleri için bir ömür boyu düşük gelirle, çok zor şartlar altında, hatta yasal olmayan işlerde çalışmak dumununda kalıyorlar. Bu durumdaki gençlerin ve çocukların gelecekleri karanlıklar içinde kalıyor.
Zugefügt (27.02.2011, 15:19:48)
Kadınlar ve çalışma olanakları
Kadınlar bütün dünyada iş hayatında yer almakta zorluklarla karşılaşıyorlar. Özellikle gelişmemiş ülkelerde kadınlar, geleneksel olarak ev işlerine baktıkları için geçimlerini eşleri temin etmektedir. Herhangi bir boşanma veya erkeğin vefat etmesi gibi durumlarda, hiç çalışmamış ve meslek öğrenmemiş bu kadınlar tek başlarına kalıyorlar. Genelde miras erkeklere kaldığı için, işe atılmak için gerekli sermayeden de mahrum kalan kadınlar, böylesi durumlarda çocukları ile beraber aç kalma tehlikesi ile karşı karşıya geliyorlar.
Yardim ekipleri çalışmalarıni özellikle 'bir geliri olmayan dul kadınlar' üzerinde yoğunlaştırıyorlar.
Eğitim ve meslek eğitimi imkanlarının yanısıra Yardim ekipleri yoksullar için faizsiz mikro krediler de sunuyor. Mikro krediler sayesinden yoksullar kendilerine bir iş yeri açabiliyor veya geçimlerini sağlayacakları bir iş dalında kendilerini geliştirirebiliyorlar.
Ramazan
Her yıl Ramazan ayında Yardim ekipleri, birçok ülkede ihitiyaç sahibi aileye iftar paketleri dağıtıyorlar.Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında, 25 ayrı ülkede 646084 ihtiyaç sahibi aileye, en önemli gıda maddeleriyle dolu 116267 iftar paketini dağıtilmis. İftar paketleri bildiginiz gibi yardımları yoksul insanlara kutsal bir ayda yapılan, kutsal bir yardımdır.
Kurban
Yardim ekipleri kalkındırma alanında işbirliği çalışmalarında 25 yıllık bir tecrübeye sahip yardım kuruluşudur. İlk olarak 1986 yılında , 670 adet hayvanı kurban ederek etini yoksul insanlara dağıtmis.
25 yıl sonra, 2009 yılı Kasım ayında, toplam 90.653 hayvan kurban edilerek, Yarim ekibi Merkezi tarafından 27 ayrı ülkede yaşayan 2,5 Milyon yoksul insana dağıtilmis.
Bir çok insan için kurban bayramı yılda bir defaya mahsus et yiyebilme fırsatıdır. Yardim ekibi tarafından desteklenen yetim çocuklar için kurban bayramının anlamı, sadece et yiyebildikleri için değil, bayram hediyeleri alabildikleri için de çok büyüktür.